tisdag 12 januari 2016

Islam i Kina

Vad är islam och varifrån kommer islam?
Islam är en monoteistisk religion. Islam grundades cirka 600 e.Kr. av Muhammed som levde på den arabiska halvön. Islam är den näststörsta religionen i hela världen. (på första plats är kristendomen). År 2015 beräknades det att det finns kring 1,6miljarder muslimer i hela världen. (2,18 miljarder kristna i världen)

( Bild från http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/islam# )
Som man ser på kartan så bor det mest muslimer i Mellanöstern och i norra Afrika. De flesta muslimer lever i Pakistan, Bangladesh och Indonesien.
Som man ser också så bor det inte så många muslimer i Kina.(0-9% enligt denna karta). Beroende på källa så skriver de olika hur många muslimer det egentligen finns i Kina men de flesta rör sig kring 1.5-4%. Dessutom så är det många i Kina som undviker att registrera att de utövar någon religion och därför är det svårt att få en uppfattning om det exakta antalet anhängare

I Kina har islam existerat i ungefär 1400år. För tillfället är muslimer en minoritet i Kina. Mest finns det Hui Muslimer i Kina. Mest muslimer i Kina finns det i Xinjiang, de flesta muslimer i Xinjiang är Uigurer(ett turkfolk).


 Xinjiang ligger i nordvästra Kina.

Hur kom islam till Kina?
Islam nådde Kina tidigt bland annat via handel via Sidenvägen kring åren 600-900 e.Kr.


Kvinnans roll?
I muslimska länder brukar kvinnans ställning vara svag, men Kina är ett undantag. Bland hui i Kina finns det särskilda moskéer för kvinnor med kvinnliga imamer, vilket är MYCKET ovanligt i andra muslimska länder. Detta beror på att Kina isolerade sig länge från världen och kanske det var vanligt med kvinnliga religiösa ledare förr i tiden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar