tisdag 26 januari 2016

Jämställdheten kina

I det gamla Kina behandlades kvinnor inte bra. Kvinnor blev ofta tvångsbortgifta, särskilt kvinnor från fattiga familjer blev ofta bortskänkta som konkubiner eller sålda. Kvinnor från rika familjer fick ofta utbildning men trots detta så hade ingen kvinna det lätt i det gamla Kina. Kvinnor var tvungna ofta att gå igenom alla möjliga skönhets plågor för att nå samhällets skönhetsideal. Ett exempel på detta fotbindning. Fotbindning skedde igenom att man krossade fötterna medan kvinnorna var små flickor och sedan snöra dem så fötterna förblev små. De ville att kvinnorna skulle ha lika stora fötter som barn. Man ansåg att kvinnor med små fötter var mera attraktiva. I det gamla Kina var det inte ovanligt att en man hade flera hustrun. Men man ska komma ihåg att man såg äktenskap mera som affärer och inte som kärlek. 

Till vänster är en kvinna med naturliga fötter och till höger en kvinna med bundna
Bild från: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fotbindning
På 1940-talet när Kinas kommunist parti tog över förbjöds tvångsäktenskap och främjade fria äktenskap samt skilsmässor. Kvinnor blev jämställda med männen i och med denna kommunistiska revolution. "Kvinnan bär upp halva himlen" är en slogan som uppkom under revolutionen. Men även om man anser i Kina att kvinnor och män är jämställda är det inte alltid fallet... Kvinnor har ofta svårt att hitta ett jobb, får längre lön än männen med samma jobb, bara 17% av kommunist partiets medlemmar är kvinnor. Så denna slogan har inte kommit i uppfyllelse kan man säga....
De gamla normer börja komma tillbaka i Kina. Det har blivit allt vanligt med älskare och prostituerade.
Dessutom har Kina länge haft 1 barnspolitik (Men har nu ändrats till 2!) detta gjorde gör så att folket i Kina desperat vill ha pojkar istället flickor gör det att det blir ett underskott av flickor vilket senare påverkar männen då de ska hitta en fru. P.g.a. underskottet av kvinnor så blir kvinnor ofta kidnappade från grannländer så som Vietnam.
Läs mera om hur enbarnspolitiken tog slut här : http://www.dn.se/nyheter/varlden/fritt-fram-med-tva-barn-i-kina/

Men även om det är fortfarande ojämställt i Kina så är Kina bäst i hela världen på att skapa framgångsrika affärskvinnor. Många känner inte till detta att Kina har så många framgångstrika kvinnor. Mer än hälften världens rikaste kvinnor är kinesiskor. Kinesiskornas genomsnittliga förmögenhet var större än Oprah Winfreys och J.K. Rowlings. Kinesiskorna har blivit rika genom underhållningssektorn utan genom tung industri. Den rikaste kvinnan i Kina heter Zhou Qunfei. Hon är grundaren av Lens Technology. Lens Technology tillverkar glas skärmar till bl.a. telefoner och datorer. Lens Technology är värt kring 7.2miljarder US dollar. Lens Technologys två största kunder är Apple och Samsung. 


>Zhou Qunfei









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar